De ce nu e bine să (mai) fii webdesigner în România

webdesigner

Cine sunt ei, webdesignerii? Sunt tipi de toate felurile: puștani sau trecuți de 40 de ani, țepari sau băieți serioși. Webdesignerii nu sunt programatori, ei știu doar să aranjeze unele elemente într-o pagină web care să arate cum vrei tu, clientule. E important să știi asta.

Pare o meserie mișto și chiar este dacă o faci și din plăcere, nu doar pentru bani. Doar că accesul tău la informație în combinație cu puzderia de țepari și îmbârligători în care se scaldă românica, a transformat totul într-o mare mizerie. Aproape la fiecare scară de bloc, există cel puțin un puștan care face site-uri pe 100 / 200Euro. Adică sunt prea mulți care oferă același serviciu. Și din cauza asta, nu există client posesor de un website să nu fi fost țepuit măcar o dată, într-un fel sau altul. Dar și-a învățat lecția, s-a documentat și acum are impresia că știe cum stau lucrurile, nu-și mai ia țeapă. Și începe cu pretenții, pune condiții, are grijă să urmărească cum evoluează proiectul pas cu pas, vrea modificari, amenință că nu dă banii etc. Cum se spune pe la noi, suflă si’n iaurt.

Eu nu zic nici că e bine – nici că nu e bine sa procedezi așa. Totuși, poate actualul webdesigner chiar este un tip serios iar tu îl tratezi ca pe un țepar. O să-l superi și o să-și bage paula în site-ul tău. Și pe bună dreptate.

Un site care să arate bine nu se face din 2 click-uri de maus. O modificare care ți se pare ție că se face din 2 click-uri de maus, poate să dureze câteva ore de muncă. Dacă voi credeți că e simplu – făceți-le voi. Pentru 200E nu merită.

Încerc să fiu echidistant, nu țin nici cu unii – nici cu alții. Nu generalizez dar îmi dau seama că a fi webdesigner înseamnă multă durere de cap pe bani puțini, care într-un final nu merită.

Evident, există și webdesigneri fericiti. Sunt cei care lucrează în companii mari, pentru companii mari, pe sume mari. Nu zic că acolo e totul perfect însa acolo clientul nu-l fute la cap pe amărâtul care lucreaza la grafică, nici nu-l cunoaște. Dar tu, clientule, tu nu-ți permiți să dai 3000Euro pe un site, tu vrei să dai cel mult 200E așa că apelezi la Vasile.

Dar înainte să apelezi la Vasile, uite niște sfaturi:

  1. Dacă pe Vasile ți l-a recomandat cineva, înseamnă că e de încredere.
  2. Dacă te trezești într-o zi cu un mail/telefon de la unul Vasile pe care nu-l cunoști și isi ofera serviciile, înseamna că e țepar.
  3. Dacă te apuci să cauți pe net și il găsești pe Vasile, sunt 50% șanse să fie țepar.

Știu, e naspa dar din tot din cauza unor clienți veșnic nemulțumiți s-a ajuns aici. Toată lumea vrea cel mai tare site, în prima pagină google, totul cu doar 5 lei. Și repede!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*