10 sfaturi înainte să apelezi la servicii SEO

sfaturi seo
  1. Nu apelați la trucuri pentru că google NU poate fi păcălit. Poate doar pe moment însa riscați o penalizare.
  2. Nu încercați nimic din ce găsiți la liber pe forum-uri, vă pierdeți timpul cu informații evazive.
  3. Nu vă înscrieți site-ul în sutele de directoare web și/sau site-uri de anunțuri, nu e o idee bună.
  4. Evitați să dați parole sau bani în avans celor care garantează rezultate în timp record.
  5. Să nu aveți niciodată încredere în cei care vă caută prin mail/telefon și își oferă serviciile.
  6. Dacă ai un site care a mai fost optimizat de cineva în trecut iar acum cauți pe altcineva pentru că cel de data trecută n-a adus rezultatele pe care le vroiai, s-ar putea să dai alți bani degeaba.
  7. Nu vă grabiți să optimizați mai multe cuvinte cheie în același timp, multumiți-vă pentru început cu unul.
  8. Dacă afacerea ta e pe o nișă foarte aglomerată, nu-ți pierde timpul să optimizezi acel cuvânt cheie pe care se bat toți.
  9. Dacă afacerea ta e una locală și un client/zi îți este suficient, ia în calcul că adwords s-ar putea să fie mai util decât seo.
  10. Nu te certa cu cel care îți face seo, îți poate face mult rău.

SEO înseamnă muncă, muncă, muncă și iar muncă. Nu există soluții miraculoase. Seo nu înseamnă niște click-uri de maus, 3 link-uri și 2 articole. Informații se găsesc peste tot dar să fim seriosi, cei care chiar știu să facă, ce motiv ar avea să spună tuturor ce/cum fac ei cu adevărat de au rezultate? Despre asta e vorba.

Mai este ceva: cel care știe să facă seo ca un profesionist, nu are timp să caute clienți noi. Nu stă pe forum-uri la agățat, nu are prețuri mici, nu are anunțuri, nu are nevoie de reclamă. Legat de treaba asta, eu sunt curios cum funcționează într-adevar o companie care oferă servicii seo, jur că sunt curios. Pentru că eu, Vasile, dacă știu seo, nu cred că m-aș angaja la firma la Fane pe 2000 lei, să mai fiu nevoit să-i spun și lui „uite boss, eu așa fac seo”. Că poate peste 1 luna mă dă afară din lipsă de clienți. Sau mai rău, ajung 5 secretare să trăiască pe munca mea.

Dar dacă Vasile – expert seo, vrea el să-si mărească afacerea și caută el colaboratori? Păi iar avem o problemă, ce garanții am că Fane care vrea să lucreze pentru mine chiar știe ce face? Stau cu ochii pe el sa-l verific? Dacă îi dau pe mână 2 clienți buni și pleacă cu ei ? Dar dacă îi penalizează pentru că el a învățat seo de pe forum-uri? Sau are habar dar o face de-al dracu, că nu l-am plătit la timp. Sau vrea mai mult și mă sabotează, orice e posibil. Deci, cum funcționează?

Există totuși 2 variante plauzibile. Prima variantă este cea în care se strâng 3 prieteni cu același nivel de pregătire și abordează toți aceiași strategie de bază: niște articole, niște facebook, niște link-uri, niște articole de blog apoi așteaptă toți o minune. Daca se întamplă bine – dacă nu.. n-a fost să fie, banii ți i-au luat oricum. D’aia mulți seo-iști spun că rezultatele vin abia după 6 luni, suficient să-ți mănânce banii. Ok, și dacă nu se văd rezultate nici după juma de an? Eu îi dau în judecata! Foarte bine boss! Nu ești primul, tribunalele sunt pline cu astfel de procese. Și cel mai probabil, între timp s-a închis și firma. A 2-a variantă e că însuși șeful agenției face seo iar restul angajaților fac doar chestii banale. Dar și aici e o problemă, la ce dracu ți-ai făcut firmă și ai și angajați dacă tot tu duci greul?

Adevărul e că nu există firme de seo, există doar agenții de marketing care fac de toate: webdesign, grafică, publicitate și bineînteles seo pentru că na, e bine să-i oferi omului tot ce are nevoie. Dar costă boss, costă mult. Firma aia are angajați și multe taxe de plătit, nu cred că îți permiti să apelezi la ei, mai ales că nimeni nu-ți garantează nimic. Iar dacă îți garantează, probabil că folosesc tehnici dubioase care în cele din urmă îți vor face mai mult rau.

Ok, ca și concluzie: dacă îți permiți, apelează la agenții dar ai grijă ce semnezi. Dacă nu-ți permiți, caută-l pe Vasile și poartă-te frumos cu el: nu-l fute la cap, plătește-l la timp și nu te certa cu el. Urmarește evoluția site-ului folosind instrumente seo gratuite. Cu puțin noroc, după câteva luni o să apară și rezultatele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*